Platform wijslijst.nl

Waarom dit platform

Heel Nederland, jong en oud, moest vanaf maart 2020 opeens werken vanuit huis. Dat is gelukt, want er werden een hele hoop diensten en initiatieven beschikbaar gesteld om dat samen goed te doen. Ook voor het onderwijs.

In die eerste periode kwam er heel veel informatie tegelijk op leraren af. Mailtjes via school. Whatsappjes van betrokken ouders en collega’s. Sociale media die volstroomden met goede voorbeelden van afstandsonderwijs.

Met onze destijds kersverse alliantie De onderwijsverslimmers zijn we in gesprek gegaan met leraren vanuit o.a. het LOF netwerk om te kijken wat wij voor hen konden betekenen.

“Snel en concreet overzicht in al die goedbedoelde initiatieven!” was de eenduidige vraag.

daarom creëerden we dit simpele platform van en voor leraren met gecureerde, actuele lijsten van initiatieven op belangrijke thema’s van het moment.

Hoe we werken

In week 2 van de lockdown lanceerden we samen wijslijst.nl. Het platform zelf was een essentiële, maar relatief eenvoudige stap voor ons als technische organisatie. Het snel verzamelen van de juiste curatoren en initiatieven, zonder in te boeten op kwaliteit was de grootste uitdaging en sleutel tot het succes.

Via de netwerken van het LOF en deonderwijzer.nl zijn de curatoren geselecteerd. Ondertussen ontwikkelde ons studententeam een methodiek om snel initiatieven te verzamelen (om een beeld te geven, het gaat om honderden initiatieven en tientallen nieuwe per dag), te laten beoordelen door curatoren en te plaatsen op de site.

Wat het oplevert

  • In de eerste week maakten al 20.000 bezoekers gebruik van wijslijst. Inmiddels hebben we ruim 27.000 unieke bezoekers verwelkomd en zien we dat bezoekers regelmatig terugkeren.
  • We werken inmiddels met 19 curatoren uit PO, SO, VO, MBO, HBO, WO en de zorg.
  • We hebben tot nog toe meer dan 300 initiatieven gecureerd.
  • Dit heeft geresulteerd in 12 actuele lijsten met gemiddeld ongeveer 10 initiatieven per moment.

Wat de plannen zijn

Puck heeft haar stage-onderzoek gericht op de vraag of en op welke manier er een toepassing is voor wijslijst.nl na corona-tijd. Op basis daarvan hebben we geconcludeerd dat de gerichte toepassing van wijslijst: gecureerde, actuele lijsten van initiatieven op verschillende thema’s voorlopig relevant is.

Ook zijn op basis van dit onderzoek t.b.v. de duurzame inzet van wijslijst veranderingen doorgevoerd m.b.t. de manier van werken. Zo zijn curatoren in groepen verdeeld om effectiever te kunnen werken en zijn thema’s toegevoegd met het oog op de ontwikkelingen deze zomer.

Op dit moment zijn we op zoek naar financiering om invulling te kunnen geven aan de andere adviezen uit het rapport van Puck. Een actuele nieuwsbrief is daarvan de belangrijkste.

Met wie

Dit project is ontwikkeld en uitgevoerd vanuit onze alliantie De onderwijsverslimmers in samenwerking met het team van Daylight.

Voor dit project werken we nauw samen met wikiwijs.nl en lesopafstand.nl om te zorgen dat leraren op het juiste moment bij de juiste informatie en inspiratie uitkomen.

NB. Dit platform is zonder financiering tot stand gebracht. De betrokken partijen hebben de uren en bijkomende kosten zelf gedekt.

Vanuit Education Warehouse zijn bij dit platform betrokken: Student Annemieke,

Manon van Zanten

Manon van Zanten

Onderzoeker en Eddie
Puck van den Berk

Puck van den Berk

Teamleider Wijslijst en Eddie
Alette Baartmans

Alette Baartmans

Strategie, samenwerking educatiesector en voorzitter